Zoeken

Somber perspectief voor show rond persoon lijsttrekker

WEST-TERSCHELLING – De CDA-lijsttrekker had de uitzending, waarin Lubbers een toekomstig premierschap in twijfel trok, niet gezien. Maar hij had Lubbers toch wel zeker direct opgebeld? “Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik wacht op een gelegenheid dat ik hem direct in de ogen kan zien,” aldus Brinkman zaterdag op een tjalk die naar West-Terschelling voer.

Door Michiel Zonneveld. Verschenen op 19 april 2018 in Het Parool.

Deel deze pagina:

Het Parool (logo)

Het begint erop te lijken dat Brinkman de komende kamerverkiezingen niet wil winnen. De CDA-top geeft graag de pers, en vooral de KRO, de schuld van de ‘anti-Brinkmania’ die de campagne domineert. Dit weekeinde bleek echter dat het CDA fout op fout stapelt in haar campagne. Een lijsttrekker kan het zich tijdens de campagne in de jaren negentig niet veroorloven niet constant op de hoogte te zijn van wat zijn politieke tegenstanders doen. Brinkman had zich onmiddellijk op de hoogte kunnen stellen van het hoe en waarom van Lubbers’ uitspraken, maar deed daartoe geen enkele poging.

Kenmerkend was de roekeloze arrogantie waarmee de woorvoerder van Brinkman het aanbod van een radio-verslaggever afwees om even mee te luisteren toen PvdA-lijsttrekker Kok reageerde op de uitspraken van Lubbers. Brinkman blijkt in de bus van waaruit hij campagne voert gerocentsoleerd, ondanks de aanwezigheid van alle denkbare communicatiemiddelen. Door het overvolle schema en het vele plichtmatige handenschudden ziet hij wel veel mensen, maar het echte contact is hij kwijt. Later sloeg Brinkman wel via de radio en het NOS-journaal terug naar Lubbers. De man die hem ooit als zijn opvolger aanwees, had er blijkbaar moeite mee om afscheid te nemen, zo constateerde hij.

Verder probeerde Brinkmans woordvoerder Wester vooral vragen over dit zoveelste incident te voorkomen. Een lastig karwei, aangezien dezelfde Brinkman een groot deel van de Nederlandse pers had uitgenodigd om mee te varen naar Terschelling. Een boottochtje in een gemoedelijke sfeer met de familie Brinkman, dat mist zijn uitwerking niet, zo moeten de CDA-strategen gedacht hebben. Het werkte slechts averechts: de irritatie groeide. Uiteindelijk bleek Brinkman toch bereid om wat vragen te beantwoorden. Maar net toen het onderwerp Lubbers was aangeroerd, drong Brinkmans woordvoerder aan dat de CDA-leider mee moest varen met een reddingsvlot dat langszij kwam.

Daarna moest Brinkman eten en, nou ja, dan kon de rest van de vragen wel in tien minuten worden afgewerkt. Het gevolg was dat Brinkman vrijwel alleen ondervraagd werd over zijn relatie met Lubbers. Het werd een pijnlijke ontmoeting, waarbij Brinkman zich door buitenstaanders moest laten vertellen wat Lubbers precies had gezegd. Wat Brinkman bij dit alles parten speelt is dat hij in die op zijn persoon geregisseerde campagne geen ruimte cremsterdamert voor spontane reacties. Waarom was hij niet gewoon boos? Het zou de persoon Brinkman meer kleur hebben gegeven dan alle reportages in Weekend, Marie Claire en Libelle. Het CDA leek dit weekeinde nog niet van zins de campagne bij te stellen. Brinkman had de aandacht van zijn persoon kunnen afleiden door munnent een politiek initiatief te komen. Daar. mee zou het immers meer om de inhoud gaan. Het CDA weet echter niet meer te verzinnen dan nog maar eens naar haar pro- gramma te verwijzen en nog maar eens te herhalen dat hij kandidaat-premier blijft. Met de kop fier in de wind de ondergang tegemoet, dat lijkt het CDA-devies.

Deel deze pagina:

Klik hier voor volgend artikel

Voortaan is het CDA ook nog maar een gewone partij

En daar ging CDA-kamerlid Joost van Iersel (nummer 49 op de kandidatenlijst) de roltrap van het kamergebouw af. De televisiebeelden waren

© copyright 2022 Michiel Zonneveld| ontwerp: Ministry of Data