Boeken

Boeken

Van meer dan 10 boeken was ik de auteur of coauteur. Journalistieke boeken. Maar ook boeken die in opdracht zijn geschreven.

Voor een compleet overzicht, klik hier.

Strategische verkenningen

Strategische verkenningen

Voor onder andere het Ministerie van OCW doe ik ‘strategische verkenningen’. Doel is het debat over onderwerpen beter in kaart te brengen. Sinds 2010 maak ik met Joke Hermes (lector Inholland) analyses over het voortgezet onderwijs, de internationalisering van het onderwijs, het wetenschapsbeleid, het cultuurbeleid en (in 2021) de zogeheten ‘gelijke kansen agenda’. Zie ook dit stuk in Science Guide. De eerdere rapporten voor OCW verschenen in 2016 en 2017 online.

Mediatrainingen

Mediatrainingen

Samen met ervaren mediatrainers verzorg ik op maat gesneden trainingen. Naast goed presenteren gaat het daarbij om vragen als: hoe opereer je in de media als je te maken hebt met maatschappelijk en/of politiek maatschappelijke kwesties? Dat doen we in een zeer professionele studiosetting. Dit jaar trainen we bijvoorbeeld teamchefs van de politie. Teamchefs voeren immers steeds vaker het woord namens de politie en moeten dat doen in een soms lastig te overzien politiek en maatschappelijk krachtenveld. In de loop der jaren hebben we ook veel andere vertegenwoordigers uit de (semi-) publieke sector getraind.

Bijzondere Projecten

Bijzondere Projecten

Ik ben betrokken bij het opzetten van bijzondere mediaprojecten. Zo ben ik in 2018 begonnen met Het Grote Dode Denkers Interview Project, in samenwerking met Filosofie Magazine. Daarin spreken dode denkers denkers als Simone de Beauvoir, Machiavelli en Max Weber zich uit over actuele onderwerpen. De stukken verschijnen ook op de website (www.dodedenkers.com) en in het Engels op Medium (thegreatdeadthinkers). In 2014 zag de poëzie-app Muze het licht. Op 6 oktober leidde de lancering van Muze tot een mooi artikel van Lidy Nicolasen in De Volkskant. Ontdek meer over mijn projecten hier.

Artikelen

Artikelen

In 2017 bezocht ik voormalig Transavia-piloot Julio Poch die toen vastzat vanwege de beschuldiging van betrokkenheid bij de mensenrechtenschendingen tijdens de Argentijnse junta. Ik schreef daarover een artikel voor Wordt Vervolgd van Amnesty International en voor Het Parool. Lees het artikel in Het Parool en oordeel zelf of de inmiddels vrijgelaten Poch het slachtoffer is geworden van een dwaling van justitie.

Of kijk eens in de verzameling van de meer dan 1000 artikelen, interviews en columns die ik heb geschreven.

Schrijven voor anderen

Schrijven voor anderen

Ik help anderen met het schrijven van boeken. In 2019 publiceerde ik samen met Lodewijk Asscher aan het boek (werktitel) Opstaan in het Lloyd Hotel. Op onderstaande foto de ondertekening van het contract door Asscher, Podium-uitgever Joost Nijsen en mijzelf. Meer informatie hier. Het is in zekere zin een vervolg op het mee-schrijven aan Femke Halsema en de Linkse Lente dat in 2006 tot het ‘beste lijstttrekkersboek’ werd uitgeroepen.

Verder help ik op dit moment topmensen van de politie en het openbaar ministerie met het schrijven van een tweewekelijkse column over hoe ze de opsporing willen verbeteren.