Zoeken

‘Zuid-Afrikareis zinloos nu impasse voortduurt’

DEN HAAG – Het was voor de Nederlandse regering noodzakelijk ‘een pas op de plaats te maken’ ten aanzien van de reis naar Zuid-Afrika. Uitstel was daarom noodzakelijk geworden. Dit heeft minister Van den Broek van buitenlandse zaken vanmorgen gezegd.” De reis naar Zuid-Afrika is in goed overleg uitgesteld.”

Door JAN VAN DER VEN; MICHIEL ZONNEVELD. Verschenen op 14 juli 1992 in Het Parool.

Deel deze pagina:

Het Parool (logo)

Vanmiddag stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer waarin melding wordt gemaakt van het afgelasten van het bezoek, dat was voorzien op 10 en 11 augustus. Hiermee komt een voorlopig einde aan het geschuif met de reisplannen van Lubbers, Van den Broek en later toegevoegd reisgenoot vice-premier Kok.

Van den Broek weet niet wanneer de reisplannen weer uit de kast kunnen worden gehaald.” Alle aandacht is nu nodig om de onderhandelingen tussen partijen weer op gang te krijgen en een eind te maken aan de geweldspiraal. Er is nu sprake van een enorme vertrouwenscrisis tussen De Klerk en het ANC.”

Aan het besluit de reis uit te stellen is afgelopen vrijdag onder meer langdurig contact vooraf gegaan tussen Van den Broek en zijn collega Botha van Zuid-Afrika. Daarna lichtte hij zijn Engelse collega Hurd in. Dat gebeurde afgelopen weekeinde.” Uiteindelijk kregen we het bericht van de Zuidafrikaanse ambassade dat men zich volledig kan vinden in het uitstel,” zo zegt Van den Broek.

” Het ANC heeft niet erg aangedrongen op het bezoek. Het ANC wordt nog geinformeerd over het uitstel. Er is nu sprake van een niet onbelangrijke impasse en die moet eerst worden opgelost.”

Minister Van den Broek zegt in dit verband hoop te putten uit de bereidheid van de Zuidafrikaanse regering om gebruik te maken van internationale juridische bijstand.” Zo wordt het mogelijk om ook een internationaal objectief oordeel te krijgen over de onderzoeken die zijn gedaan naar de oorzaken van Boipatong en het politie-optreden. Dat kan van belang zijn om een herhaling te voorkomen.”

De minister zegt het ’te waarderen’ dat de Zuidafrikaanse regering zich openstelt voor buitenlandse juridische bijstand, ook al betreft het hier feitelijk een binnenlandse aangelegenheid. Hoe die bijstand er precies gaat uitzien, laat hij in het midden.

Afgelopen weekeinde heeft hij er over gesproken met de Engelse minister van buitenlandse zaken, Hurd.

Tijdens dat gesprek is de mogelijkheid geopperd om in EG-verband te opereren. Van den Broek: ” Ik hoop dat het mogelijk is om in september een EG-trojka naar Zuid-Afrika te sturen. De drie EG-ministers moeten dan met de Zuidafrikaanse regering de mogelijkheden bespreken die een bijdrage kunnen leveren om uit de impasse te raken.”

Deel deze pagina:

Klik hier voor volgend artikel

De stofwolken van de verbouwing trekken op

DEN HAAG – De PvdA is nog steeds druk bezig met een interne verbouwing, maar zo langzamerhand is er ook voor de nieuwsgierige

© copyright 2023 Michiel Zonneveld| ontwerp: Ministry of Data